Akne İzi Tedavisi Nedir?
Akne nin kendisi kadar akne skarları da önemli sosyal ve psikolojik sorun oluşturmaktadır.
Akne vulgarisin farklı klinik tipleri, yüzeyel ve/veya derin dermisi etkileyerek farklı leke veya skar oluşumuna yol açabilirler. Bunlar sadece hafif kızarıklık ve koyu lekeler ile kendini gösterebileceği gibi, hipertrofik(deriden kabarık) veya atrofik(deriden çökük) skar tipleri gelişebilir. Akne skarlarının tedavisinde en önemli basamak, skar oluşumunu önlemek için erken iltihaplı aknenin etkili tedavisidir. Skar geliştikten sonra da çeşitli fiziksel ve kimyasal deri yenileme yöntemleri uygulayarak veya defekt onarıcı yöntemler ile belirtiler en aza indirilir:
– Fraksiyonel lazer tedavisi: Yüzeyel icepick skarlar da dahil atrofik skarların tedavisinde etkilidir. Aktif olmayan eski hipertrofik ve keloidal skar tedavisinde de yararlı olabilir.
-Mikroiğneli radyofrekans(altın iğne): orta ve ciddi akne izlerinin tedavisinde etkilidir. Atrofik skarın tüm tiplerinde kullanılabilen bir yöntemdir. Cildin üst tabakasında doğrudan hasara yol açmaksızın, deri hücrelerindeki suyun ısınmasına, ısı-şok proteinlerinin oluşumuna neden olur ve yara iyileşme yanıtını artırır.
– Cildin üst tabakasını soyan enzimatik peelingler : Glikolik asit, salisilik asit, TCA kullanılarak derinin üst katmanının soyan, foliküler keratinizasyonu azaltan uygulamalardır.
İcepick skarlarda TCA ile CROSS tekniği kullanılabilir.
Kimyasal peeling ajanları genellikle “hafif skar” formlarında kullanılır.
– Subsizyon (derinin altına özel iğne ile uygulama) tedavisi: Subdermal insizyon, 18-26 G hipodermik iğneler, nokor iğne ucu veya kanüllerin kullanıldığı bir uygulamadır. Atrofik skarlarda dermal fibrotik bantların kesilmesi esasına dayanır
– Akne skarlarının eksizyonu (cerrahi)
– Akne mezoterapisi
– Dolgu: Özellikle Rolling skarlarda subsizyon ile kombine edildiğinde oldukça iyi sonuçlar alınabilir.
Hyaluronik asit içeren dolgular dışında Poli-L-Laktik asit ve kalsiyum hidroksiapatit içeren kolajen üretimini uyaran dolgular kullanılablir.
– Mikrodermabrazyon (cilt yüzeyine ince partiküller püskürtülerek, cildin en üst ölü tabakasının soyulması ve vakumlanması)