Sedef Hastalığı

Psoriasis (sedef hastalığı) genellikle dizler, dirsekler, saçlı deri ve kalçada kırmızı, kepekli lezyonlar ile karakterize kronik tekrarlayıcı bir hastalıktır. Toplumda %1-2 oranında gözlenen bu tablonun genetik yatkınlığı bulunan bireylerde bazı ilaçlar, psikojenik faktörler, fiziksel travmalar, enfeksiyonlar, alkol ve sigara gibi uyarıcı faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir?

Sedef hastalığı, ciltte normalden birkaç kat daha hızlı çoğalmaya neden olan otoimmün bir cilt rahatsızlığıdır.

Sedef hastalığı durumunda, T hücreleri olarak bilinen beyaz kan hücreleri yanlışlıkla deri hücrelerinize saldırır.

Genel olarak, vücutta, beyaz kan hücreleri istilacı bakterilere saldırmak ve onları yok etmek ve enfeksiyonlara karşı bir savunma oluşturmak için konuşlandırılır. Bu hastalıkta saldırı, cilt hücresi üretim sürecinin aşırı hızlanmasına neden olur. Hızlandırılmış cilt hücresi üretimi, yeni cilt hücrelerinin çok hızlı gelişmesine neden olur.

Cilt hücrelerine yapılan saldırılar ayrıca cildin kırmızı, iltihaplı bölgelerinin büyümesine neden olur. Sedef hastalığının tedavisinde cilde sürülen krem tedavileri, fototerapi (dar bant ultraviyole B; dbUVB), fotokemoterapi (psoralen+UVA; PUVA), geleneksel sistemik ajanlar ve biyolojik ajan tedavilerini içeren çeşitli seçenekler kullanılmaktadır

Kvkk {Y}. All rights reserved. Terms of use and Privacy Policy